Letno zimski vrt vam pomaga ohranjati duševno in fizično zdravje

V vročini ali mrazu nudi letno zimski vrt prijetno zavetje

Letno zimski vrt je uporabno pribežališče, kjer lahko izkoristite vsak prost trenutek. Kot del stanovanjskega prostora je letno zimski vrt eden tistih kotičkov, kjer se stanovalci počutijo najbolj udobno. Sprostitev, mirna skodelica dobre so tiste lastnosti, ki naj zaznamujejo vaš letno zimski vrt. Ne glede na to, ali ste strasten vrtnar oziroma vrt raje izkoristite za vrtnarjenje, boste tam vedno uživali. Je pa vrtnarjenje v četno zimskem vrtu tudi pri nas vse bolj priljubljeno, saj ukvarjanje z rastlinami prinaša ne le meditativno sprostitev, ampak tudi pozitivno vpliva na duševno in telesno zdravje. 20 minut vrtnarjenja na dan lahko prinese številne prednosti za zdravje, od zniževanja krvnega tlaka in izgorevanja kalorij do zmanjšanja tesnobe in povečanja ravni vitamina D. Med fizičnimi napori se krepi vaš srčno-žilni sistem, poleg tega pa bo vsa ta vadba imela dodatne koristi tudi za srčno-žilni sistem (več o tem spodaj). Zmagaj, zmagaj, zmagaj.

 

Dejstvo, da preživljanje časa na vrtu pomaga pri izgorevanju kalorij, bo verjetno razveselilo marsikoga. Po nekaterih študijah lahko pri vrtnarjenju in delu okoli hiše porabite približno 330 kalorij na uro, kar je ravno vrednost med hojo in tekom. To navsezadnje najbrž niti ni veliko presenečenje: vsakdo, ki je kdaj plel ali obdeloval gredice, dobro ve, da se pri tem delu človek pošteno spoti in utrudi. Za razliko od hoje in teka je vrtnarjenje tudi ustvarjalna umetnost. S tem se strinja tudi večina anketirancev v raziskavi, ki so jo izvedli v ZDA, v kateri skoraj tri četrtine udeležencev meni, da vrtnarjenje pozitivno vpliva na njihovo splošno fizično zdravje.

bivalni zimski vrt

 

Ker preživljate čas v zelenem in naravnem okolju, pa sprostitev v letno zimskem vrtu tudi zmanjšuje anksioznost in depresijo in je povezano z zmanjševanjem stresa in tesnobe. Morda ste že slišali za hortikulturno terapijo? Pri tem gre za ukvarjanje z dejavnostmi sajenja in vrtnarjenja za izboljšanje duševnega in fizičnega zdravja. Z znanstvenega vidika to lahko opišemo tako, da naša pozornost, namenjena vrtnarjenju,  igra vlogo pri lajšanju tesnobnega občutka, ki ga dobimo, ko smo pod prevelikim pritiskom ali se počutimo, kot da se ne moremo spopasti z vsemi izzivi. Tako se izkaže, da najboljši protistrup za naporen dan v službi ni sladoled ali kozarec vina, ampak vrtnarjenje.

 

Izberite kakovostno in trajno steklo za letno zimski vrt

V podjetju steklarstvo Omanovič so specialisti za steklo za zimski vrt. Na voljo imajo tudi veliko drugih izdelkov, ki se vsi odlikujejo po kakovostnem in trajnostnem načinu izdelave. Steklo za zimski vrt je vzdržljivo in prilagojeno načinom montaže timskega vrta ter se popolnoma prilagodi vašim željam. Pri izbiri je na voljo široka paleta možnosti, cene pa se lahko gibljejo od v različnih, a sprejemljivih razponih. Zimski vrt ki ga boste na koncu izbrali, pa določata dva glavna dejavnika – prostor, ki ga imate na voljo, in vaš proračun.

 

Kot rečeno, cena ni ovira za kakovost produkta pri steklarstvu Omanovič, saj svojim strankam vedno zagotavljajo samo najboljše. Tako je tudi pri steklu za zimski vrt. Njihova ponudba stekel

prepušča največ svetlobe, steklo je namenoma dolgotrajno in se zlahka zamenja. Ima dobre izolacijske lastnosti, kar pomembno zvišuje energetsko učinkovitost vašega zimskega vrta.

 

Bivalni zimski vrt zagotavlja dodaten prostor za preživljanje prostega časa

letno zimski vrtBivalni zimski vrt je opremljen s pohištvom, avdio-vizualnimi in tehnološkimi napravami, barom ali hladilnikom ter avtomatom za kavo. V njem se poleg vrtnih gredic ali rožnih grmov najde tudi knjižna polica, kakšna družabna igra ali celo zložljiva postelja. Primeren je za preživljanje prostega časa, kjer se rada zbere vsa družina, se odvijajo obiski ali praznovanja. Takšen bivalni zimski vrt povečuje družabnost in zagotavlja varen prostor za prosti čas vaših otrok ali ostarelih članov družine.

 

V časih epidemije, ki je pomembno zaznamovala naš vsakdan zadnjih nekaj let, je to še bolj pomembno. V zimske vrtu ste varni pred okužbami, saj se družite samo z osebami iz lastnega gospodinjstva, obenem pa imate možnost biti na svežem zraku in v zelenem okolju. To pomembno pomiri občutke strahu in tesnobe, ki se v epidemiji pogosto povečajo. Hkrati ste lahko družabni s tistimi osebami, ki jih spustite v svoj mehurček, ker ste prepričani o njihovemu zdravju.

Še en enostaven način za zvišanje ravni serotonina, ki zvišuje občutek sreče v vaših možganih, je stik z naravo, ki jo v vašem zimskem vrtu predstavljajo rastline in prst, v kateri so vsajene. Po znanstveno preverljivih študijah namreč bakterija, ki jo najdemo v prsti, deluje kot naravni antidepresiv. To poteka z aktiviranjem nevronov, ki sproščajo serotonin v možganih, ko vdihnemo te bakterije, ko se nahajamo v bližini sveže prsti. Takšen odziv je naraven in ga sproži že samo sprehod sredi narave ali druženje na vrtu.

Raven vitamina D, ki ga po nekaterih podatkih primanjkuje kar 40 odstotkov ljudem, pa igra bistveno vlogo pri rasti kosti, celjenju kosti in delovanju imunskega sistema. To raven lahko pomembno zvišamo z izpostavljenostjo sončnim žarkom, ki jih je v zimskem vrtu na pretek, ob odlični toplotni izolaciji.