KK Slovenija je najbolj uspešen in prepoznaven slovenski klub

KK Slovenija – za prihodnost se ni potrebno bati

 

Kk, ki je kratica za košarkarske klube, označuje klub v Sloveniji, ki ima registrirane košarkarje in nastopa v eni izmed slovenskih lig. Košarka je izjemno priljubljena v vseh krajih Slovenije, veliko razlogov za njeno priljubljenost lahko najdemo v najbolj znanem slovenskem klubu kk Olimpija, ki se je pred kratkim preimenoval v kk Cedevita Olimpija in prihaja iz Ljubljane, glavnega mesta v Sloveniji, ki ima bogato zgodovino in številne uspehe tako na domačem parketu kot tudi v evropskih tekmovanjih. Košarka je v Sloveniji izjemno priljubljena, obenem pa imamo številne odlične igralce, ki igrajo v uspešnih evropskih kk, seveda pa je trenutno naš najboljši slovenski košarkar Luka Dončič, ki igra v najmočnejši košarkarski ligi – NBA in je svetovno prepoznan zvezdnik, ki skrbi za to, da tudi ljudje v Združenih državah Amerike spoznavajo kje je Slovenija in kako dobre košarkarje imamo. S priljubljenostjo košarke tako v Sloveniji kot tudi v tujini se veča zanimanje ljudi, ki se združujejo v številne forume, kjer komentirajo tekme in igralce različnih kk bodisi iz Slovenije ali tujine, tam pa seveda najdete tudi najnovejše novice o vašem najljubšem košarkarju ali klubu.

košarka slovenija

KK iz Slovenije so prepoznavni tudi v Evropi

 

Slovenija je, čeprav je majhna po površini, dvoranah in registriranih košarkarjih, to lahko napišemo, košarkarska velesila, nenazadnje smo aktualni evropski prvaki, v preteklosti pa so bili izjemno uspešni tudi naši kk, tukaj predvsem ciljamo na KK Olimpijo iz Ljubljane, ki ima bazo navijače po celotni Sloveniji in je bil včasih strah in trepet vseh uglednih evropskih klubov, njena šola pa je veljala za eno najboljših v Evropi. Enkrat so igrali celo na zaključnem turnirju najmočnejšega evropskega tekmovanja Evrolige, kar še vedno velja za verjetno največji klubski dosežek kateregakoli kluba v Sloveniji. V kasnejših letih je KK Olimpija sicer nekoliko nazadoval v Evropi, a bil še vedno dominanten v Sloveniji, letos pa je po dolgem času ta kk nanizal kar nekaj lepih rezultatov v Evropi in so do konca boril celo za najvišja mesta, v Sloveniji pa je pometel s konkurenco in postal državni prvak. Seveda ne smemo pozabiti tudi na ostale kk, ki domujejo v Sloveniji, nekaj let je načrte Olimpiji križal kk Krka iz Novega Mesta, v preteklosti so bili uspešni KK Pivovarna Laško, KK Helios, KK Polzela in drugi in nekatere izmed njih ni spoznala samo Slovenija ampak tudi Evropa. Nastopanje v evropskih pokalih je cilj vsakega kk v Sloveniji, saj le tako lahko prodajo igralce in si zagotovijo finance za obstoj in igranje košarke tudi v naslednjih letih.

 

Slovenija je aktualni evropski prvak v košarki

 

Slovenija ni znana samo po svoji klubski košarki, ampak tudi po reprezentančni, saj že vrsto let dosegamo izjemno dobre rezultate. Medalja je bila vedno želja, a nekoliko nedosegljiv cilj generacijam na čelu z igralci kot so Marko Milič, Radoslav Nesterovič, Matjaž Smodiš, Sani Bečirovič in drugi. Vedno je nekaj zmanjkalo, do čarobnega leta 2017, ko je Slovenija v Istanbulu postala evropski prvak v košarki, kar je seveda največji košarkarski dosežek v njeni zgodovini. Reprezentanco sta vodila Goran Dragič in Luka Dončič, ki si je po tem uspehu utrl pot med svetovne zvezdnike košarke, a za zmago so bili zaslužni vsi košarkarji in mnogi med njimi so sip o tem uspehu našli številne ugledne evropske klube. Košarka je v Sloveniji še bolj pridobila na popularnosti, začelo jo je trenirati še več otrok in verjamemo, da bo tako tudi v prihodnje, predvsem zaradi planetarne prepoznavnosti Luke Dončina, saj si vsi otroci želijo biti nekoč tako dobri on, kar je vsekakor dobet obet za košarko v Sloveniji.

 

KK – za preživetje je ključno razvijanje mladih igralcev v Sloveniji

košarka v sloveniji

V času, v katerem živimo, kjer so vedno večja finančna pričakovanja in slovenski klubi po plačah in odškodninah ne morejo več dohajati evropskih tekmecev je ključ do uspeha razvijanje mladih igralcev, ki se jih lahko potem proda v večje in bogatejše klube s čimer se pridobi sredstva za nadaljnje delovanje kk v Sloveniji. Slovenija ima izjemno bogato preteklost kar se tiče košarke, a v preteklosti je nepomembno živeti, zato se je potrebno skoncentrirati na sedanjosti in se ozirati v prihodnost, da bo košarka v Sloveniji obstala in se lahko uspešno kosala tudi na evropski ravni. Z razvojem mladih igralcev, ki bodo postali novi Miliči, Dragiči in Dončiči, se nam za našo košarko ni potrebno bati in verjamemo, da bodo ponovno naši klubi uspešni v evropskih pokalih, reprezentanca pa bo dosegla odlične uspehe.